5. Интелектуална својина

Пошто је као основ за израду овог производа коришћен код веб апликација отвореног кода "osTicket open source support ticket system  Version 1.6.0 (Stable)   Feb-09-2010" (са веб адресе) који је модификован за потребе овог пројекта он се даље дистрибуира под истим условима, односно као производ отвореног кода под лиценцом "GNU GENERAL PUBLIC LICENSE Version 2, June 1991".

За функционисање програма потребно је да буде инсталиран специјализовани скриптни језик PHP 4.3+ и вишенитни, вишекориснички SQL систем за управљање базама података MySQL 4.4+ те се они користе под лиценцним условима како је наведено у секцији ка линковима са лиценцним изјавама.

Пошто је функционални прототип апликације урађен на примеру конкретне локалне самоуправе, односно општине Велика Плана, тражена је и добијена сагласност за коришћењем графичких обележја и података неопходних за коришћење апликације како је то наведено у писму везаном за сарадњу за реализацију функционалног прототипа са веб адресе.

Апликација је развијена у оквиру закупљене услуге хостинга на домену navezi.info при чему је коришћен отворени веб сервер Apache v. 2.2.21, специјализовани скриптни језик PHP version 5.2.17, и вишекориснички SQL систем за управљање базама података MySQL version 5.1.56. Коришћен је хостинг пакет Green код добављача ContraTeam. Услуге које су коришћене у оквиру овог хостинг пакета су описане на линку http://www.contrateam.com/reseller-hosting/. 

Обрада графичких прилога (слике) обављена је помоћу програма отвореног кода Paint.NET (http://www.getpaint.net) са лиценцом Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 United States License.

Обрада аудио прилога је обављена програмом отвореног кода Audacity са лиценцом Creative Commons Attribution License, version 2.0. 

Тестирање апликације је обављено коришћењем броузера Google Chrome верзија 16.+ према лиценцним условима Google Chrome Terms of Service; Mozilla Firefox 10.0.1 према лиценцним условима Mozilla Public License;  Opera 11.+ са лиценцом Opera Software End-User License Agreement for Opera Desktop Browser.

Сајт са упутством за коришћење апликације је развијен коришћењem услуге Гугл Сајтови под условима коришћења (Google услови пружања услуге) на веб адреси http://www.google.com/accounts/TOS.  

За израду мапа ума у овом документу коришћена је програм XMind за индивидуалну употребу сагласно условима корићења на адреси http://www.xmind.net/terms.html

Линкови ка лиценцним изјавама

 


Comments